دنبالهدار مادر اژدهایان به زودی به درخشانترین حالت خود میرسد
دنبالهدار شیطان یا دنبالهدار مادر اژدهایان با نام علمی ۱۲پی پونز-بروکس که این روزها به زمین نزدیکتر از همیشه شده است، به زودی به اوج روشنایی خود برای نیمکرهی شمالی میرسد و باید مراقب باشید که تماشای آن را از دست ندهید.
دنبالهدار «۱۲پی/پونز-بروکس» (۱۲P/Pons-Brooks) با قطر ۱۷ کیلومتر در ۲۱ آوریل (۲ اردیبهشت) به نزدیکترین نقطهی خود نسبت به خورشید خواهد رسید که در مکانیک سماوی با نام حضیض مداری شناخته میشود. در این هنگام دنبالهدار حدود ۲۳۲ میلیون کیلومتر از ستارهی مرکزی منظومهی خورشیدی فاصله خواهد داشت.
قرار گرفتن در چنین موقعیتی باید دنبالهدار را به طور قابل توجهی روشنتر کند و این یعنی درست پس از غروب خورشید در غرب آسمان دیده خواهد شد. با این حال، با توجه به قدر حدود ۵.۹ ممکن است با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نباشد اما با استفاده از یک تلسکوپ خوب یا یک دوربین دوچشمی مناسب، میتوان به آسانی آن را رصد کرد.
بدین ترتیب ۲ اردیبهشت و چند شب پیش و پس از آن، بهترین زمان برای دیدن دنبالهدار شیطان یا مادر اژدهایان است که در درخشان ترین حالت خود دیده میشود. هرچند رصدگران در عرضهای جغرافیایی شمالی ممکن است برای دیدن این دنبالهدار مشکل داشته باشند چون در درخشش غروب خورشید پنهان خواهد شد.
دنبالهدارها معمولا وقتی به نزدیکترین نقطهی خود نسبت به زمین میرسند، در روشنترین و آسانترین حالت خود برای رصد قرار میگیرند. موقعیتی که برای دنبالهدار پونز-بروکس در ماه ژوئن (خرداد) اتفاق خواهد افتاد. اما مسیر این جرم فضایی تا آن زمان، نشان میدهد که در ادامه فقط از نیمکرهی جنوبی زمین قابل مشاهده خواهد بود.
بنا بر آنچه «فرانک مالونی» (Frank Maloney) دانشیار نجوم و اخترفیزیک دانشگاه ویلانوا در پنسیلوانیا به لایو ساینس گفته است: «با وجود اینکه دنبالهدار باید با توجه به نزدیکی به خورشید، در درخشانترین حالت خود باشد اما کاملا از ما دور است. دنبالهدارها با داغ شدن بر اثر نزدیکی به خورشید، ممکن است تغییرات عمدهای را در روشنایی از خود نشان دهند، اما اگر اتفاقی نیفتد، این دنبالهدار فقط با دوربینهای دوچشمی یا تلسکوپ قابل مشاهده است.»
با این حال اگر این دنبالهدار یک فوران دیگر را در پیش داشته باشد، چیزی که برای نخستین بار در جولای ۲۰۲۳ روی داد، ممکن است وضعیت تغییر کند. در آن زمان فوران صورت گرفته، باعث شکلگیری یک جفت شاخ اهریمنی در آن شد که باعث شد «دنبالهدار شیطان» لقب بگیرد. هرچند مشاهدات تازه نشان داده است که این دنبالهدار دیگر این شاخها را ندارد و احتمالا به دلیل اینکه این سنگ فضایی، شکاف یخی موجود در هستهاش را باعث ایجاد شاخها بود، از دست داده است.
بدون نظر! اولین نفر باشید